Om oss på Helsingborgshem

En bild på byggnaden för denna lägenhet.

Om oss

Helsingborgshem är ett bostadsbolag som ägs av Helsingborgs stad. Helsingborgshem är med andra ord helsingborgarnas bostadsbolag.

Vi har allt från ettor till sexor i 31 olika bostadsområden. Hos oss finns hem för livets alla skeenden. Studentbostäder för plugg och nya vänner, tvåan för sambolivet, radhus med täppa med plats för både barnvagn och fritidsutrustning, co-living för dig som vill dela boende med andra, seniorbostäder med utsikt över sundet och trygghetsboende med lunchservering, bridgekvällar och nära till en hjälpande hand.

Kort om Helsingborgshem

Grundat: 1946
Ägare: Helsingborgs stad
Antal lägenheter: ca 12 000
Antal lokaler: ca 200
Antal anställda: ca 200

Samla köpoäng för att hyra en bostad hos oss

För att få en bostad hos oss behöver du samla köpoäng. Du kan börja stå i kö redan från det året du fyller 16 år. Beroende på vad och var du söker lägenhet kan det ta olika lång tid innan en bostad som du söker blir ledig. Det finns tyvärr inte lika många bostäder lediga som det efterfrågas men vi jobbar för att skapa en mer balanserad bostadsmarknad. Till exempel har vi Max 25-lägenheter som bara unga vuxna kan hyra och vi erbjuder hyresgäster som bor själv i stora billiga lägenheter flytthjälp till mindre, nybyggda lägenheter. På så sätt kan vi underlätta för att till exempel en barnfamilj ska kunna flytta in i en lägenhet som passar deras behov och ekonomi.

Vi vill göra Helsingborg mer attraktivt

Ungefär var sjunde helsingborgare bor hos oss. Att vara ett så stort bostadsbolag som vi är, och som dessutom ägs av kommunen, innebär att stort ansvar. På olika sätt bidrar vi till att göra Helsingborg till en attraktiv stad. Ett exempel är utvecklingen av miljonprogramsområdet Drottninghög. På tio år har området gått från att vara ett klassiskt miljonprogramsområde i stort behov av renovering till att bli ett område som fler bostadsaktörer väljer att bygga och satsa i. Det har bidragit till att det finns en variation av typer av hus både när det gäller utseende och blandning av hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter. Vi arbetar inte bara med husen i området, utan även med människor som bor där. Ett exempel är arbetsmarknadsprojektet Rekrytera som bidragit till att många drottninghögsbor som tidigare var utan arbete har fått jobb eller börjat studera.

Vi tar trygghet på allvar

Vi vill att våra hyresgäster ska känna sig trygga i sina bostadsområden. Idag vet vi att det finns en stor otrygghet i samhället. Vi har fått i uppdrag av Helsingborgs stad att jobba för att alla som bor här ska trivas och känna sig trygga. Det gör vi på olika sätt. Vi har till exempel en trygghetsjour som finns tillgänglig för alla våra hyresgäster dygnet runt under årets alla dagar. Vi har särskilda områdesvärdar som har särskilt fokus på fritidsaktiviteter och kontakter med barn och unga. Vi har skapat tryggare boendemiljö från parkeringen fram till huset för 55 fastigheter genom det vi kallar för trygghetscertifiering. Vi samarbetar med bland annat polisen där vi uppmuntrar hyresgäster att kunna och våga agera om de misstänker att något inte står rätt till hos grannen. Vi ser att trygghetsarbetet ger resultat och i våra kundundersökningar ser vi att fler känner sig trygga i sin boendemiljö nu än när vi började mäta.


Ledningsgrupp

Från vänster:

  • Jonas Jacobsson Gjörtler, kommunikationschef
  • Jonas Hansson, vd
  • Klas Karlsson, fastighetsutvecklingschef
  • Marie Johnn, hr-chef
  • Kristin Nilsson, affärsutvecklingschef
  • Magnus Jönsson, ekonomichef

Styrelse

Styrelseledamöter

  • Per-Ola Gunnarsson, (KD) Ordförande
  • Christel Håkansson, (S) Vice ordförande
  • Felizia Kino, (M) 
  • Julia Persson, (M)
  • Dennies Gullberg, (SD) 
  • Gorgina Gullberg, (S)
  • Robert Lexeklint (S)
  • Martin Lundin, Extern styrelseledamot
  • Jeanette Söderberg, Extern styrelseledamot

Styrelsesuppleanter

  • Christer Pongratz, (M)
  • Bo Lennselius, (L)
  • Hans Olsson, (SD)
  • Lars-Åke Nilsson, (S)
  • Svjetlana Saric, (V)
  • Jonas Hansson VD

Vårt uppdrag

Helsingborgshem är ett allmännyttigt bostadsbolag som ägs av Helsingborgs stad. Precis som de övriga kommunägda bolagen i Helsingborg ska vi vara till nytta för helsingborgarna, bidra till utvecklingen och hjälpa till att förverkliga kommunens mål. Vårt ska utveckla attraktiva bostäder som bidrar till att staden kan växa, utvecklas och vara en attraktiv stad att leva i. Helsingborgshem ska också delta i stadsutvecklingsarbetet, se till att det finns bra service i de olika stadsdelarna, bidra till att göra Helsingborg till en öppen och inkluderande stad och främja gemenskap och trygghet.

Kommunallagen ställer kraven på hur kommunal verksamhet ska bedrivas, även den som bedrivs i bolagsform – läs mer om styrning och ta del av ägardirektiv på Helsingborgs stads webbplats.

Bakgrund

Grunden i det allmännyttiga uppdraget går tillbaka till 1940-talet, då Sveriges Riksdag slog fast att samhällets ansvar för bostadsförsörjningen gällde alla och inte bara utsatta grupper. Kommunerna uppmuntrades då att bilda allmännyttiga bostadsföretag. ”Goda bostäder åt alla” har kännetecknat den svenska modellen där de kommunala bostadsbolagen blev politikens främsta verktyg.

Med detta som bakgrund bildades Helsingborgshem 1946 och genom åren har bolaget varit en viktig del i Helsingborgs utveckling. Bostadspolitiken ser annorlunda ut idag än den gjorde för 70 år sedan och idag har uppdraget till de allmännyttiga bolagen fått sällskap av ett EU-direktiv om att verksamheten ska bedrivas enligt affärsmässiga principer. Men vår viktigaste uppgift är, och har hela tiden varit, att skapa goda bostäder till de många människorna och att utveckla hyresrätten som boendeform.